Wpadam z kolejnym przepisem, tym razem są to bezglutenowe biszkopty z mąki ryżowej. Po sklejeniu powidłami dwóch biszkoptów stały się bardzo spolszczoną wersją francuskich macarons 😉
Turboszybkie ciasteczka albo jeszcze szybsze biszkopty, bo pomijamy moment sklejania ich powidłami, Fajna sprawa dla bezglutenowego dziecka, ale i rodzice też się tym zajadają, uwierzcie mi.
bezglutenowe biszkopty à la macarons
(wychodzi ich mniej więcej cała duża blacha)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki ryżowej
Dodatkowo:
- powidła do przełożenia
- barwnik, jeżeli chcemy w innym niż beżowym kolorze
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka oraz erytrytol i krótko miksujemy. Mąki dokładamy pojedynczo i mieszamy już łyżką.
Napełniamy szprycę masą (najlepiej włożyć szprycę do wysokiej szklanki i łyżką nakładać ciasto). Wybieramy okrągłą końcówkę do szprycy.
Wyciskamy okrągłe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy maksymalnie 15 minut z termoobiegiem. Ciasteczka bardzo łatwo odchodzą od papieru do pieczenia. Studzę je na kratce. Stygną bardzo szybko, dosłownie w kilka minut. Na koniec przekładam je powidłami śliwkowymi, wtedy słodki i kwaśny smak dobrze się uzupełniają.