Wpadam z kolejnym przepisem, tym razem są to bezglutenowe biszkopty z mąki ryżowej. Po sklejeniu powidłami dwóch biszkoptów stały się bardzo spolszczoną wersją francuskich macarons 😉

Turboszybkie ciasteczka albo jeszcze szybsze biszkopty, bo pomijamy moment sklejania ich powidłami, Fajna sprawa dla bezglutenowego dziecka, ale i rodzice też się tym zajadają, uwierzcie mi.

Bezglutenowe biszkopty à la macarons

(wychodzi ich mniej więcej cała duża blacha)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej

Dodatkowo:

  • powidła do przełożenia
  • barwnik, jeżeli chcemy w innym niż beżowym kolorze

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka oraz erytrytol i krótko miksujemy. Mąki dokładamy pojedynczo i mieszamy już łyżką.

Napełniamy szprycę masą (najlepiej włożyć szprycę do wysokiej szklanki i łyżką nakładać ciasto). Wybieramy okrągłą końcówkę do szprycy.

Wyciskamy okrągłe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy maksymalnie 15 minut z termoobiegiem. Ciasteczka bardzo łatwo odchodzą od papieru do pieczenia. Studzę je na kratce. Stygną bardzo szybko, dosłownie w kilka minut. Na koniec przekładam je powidłami śliwkowymi, wtedy słodki i kwaśny smak dobrze się uzupełniają.

Jeżeli chcemy kolorowe biszkopty to dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Ja dodałam odrobinę różowego w proszku, a i tak wyszły dość intensywne.

Enjoy! ♡

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *